Дуалното обучение е единственият шанс професионалните гимназии да се запазят и

...
Дуалното обучение е единственият шанс професионалните гимназии да се запазят и
Коментари Харесай

Гласове от Пловдив: Учениците да излизат с професии, не само с безполезни знания

" Дуалното образование е единственият късмет професионалните гимназии да се запазят и развият, с дуалния план имаме абсолютния късмет да притеглим бизнеса и да обърнем отрицателната наклонност ". Това съобщи отрасловият зам.-кмет Стефан Стоянов при старта на форума " Бизнеса за Пловдив ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

А Пловдив е измежду общините, които към този момент регистрират положителни практики. Така да вземем за пример съвсем половината от дуалните паралелки в града под тепетата са в Професионалната гимназия по дървообработване, посочи Стоянов. По думите му те са в отлично партньорство с няколко компании, учениците специализират мебелно произвеждане, тапициране. От предходната година пък 18 деца се образоват и в нова паралелка по полиграфия. 

" През 2018-та стартирахме два значими процеса, касаещи дуалното обучение ", напомни зам.-кметът. " Даваме непосредствено по към 3000 лв. за всяка оповестена паралелка, с цел да може шефовете да популяризират дуалното образование. Стартирахме и пилотен план, с помощта на него възпитаници от 6 и 7 клас могат да видят онлайн по какъв начин се произежда даден артикул, могат да се допрян до новата пловдивска индустрия, да влязат в производствата, да си поговорят с инженерите. Нещо, което е супер забавно за децата. Отделно се водят диалози с родителите ", изясни той.

Децата би трябвало да учат специалности, да излизат с специалности, а освен със познания, които не са потребни в практиката, разяснява на собствен ред и шефът на " Тракия икономическа зона " Пламен Панчев. По думите му би трябвало да бъдат основани условия за придобиване на механически умения, защото все още най-голямото търсене на пазара на труда е в областите машиностроене, мехатроника, също и IT специалности. " Вече няма произвеждане без високотехнологични кадри ", уточни той. Отделно - близо 40 000 са студентите във висшите образователни заведения на Пловдив. " Опитваме се да създадем по този начин, че тези младежи да намерят своята реализация тук. Не всичко е идеално, само че средата за живот се усъвършенства и хората го виждат ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР